fbpx

TENS är det många som har hört talas om och många av oss har också testat det. Men vad är TENS och hur fungerar det?

Vad är TENS?

TENS betyder Transkutan (genom huden) elektrisk nervstimulering och är en alternativ smärtbehandling.

Historik

TENS är egentligen lika gammalt som kinesernas akupunk­tur. Vi vet att egyptierna använde det redan för 4500 år sedan, vilket visas på papyrusrullar (de använde elektriska fiskar). Men TENS i vår mening har sitt ursprung 1965.

Vad är smärta?

Kroppens varningssignal vid akut sjukdom eller skada är smärta. Vid långvariga smärttillstånd fyller inte smärtan längre någon funktion, men kan trots detta vara så intensiv att den hindrar ett normalt liv . Smärtlindrande tabletter kan ofta lindra akut smärta men vid långvarig smärta har tabletter ofta sämre effekt.

Så här kan en tensapparat se ut.                     Så här kan en elektrodplatta se ut

Hur ger TENS smärtlindring?

Kroppen har egna system för att lindra smärta. TENS utnyttjar dessa system och förstärker dem. Elektroder fästs på huden över eller i närheten av det område där man har ont.
TENS-apparaten använder sig av en svag och ofarlig ström från en liten stimulator. Under behandlingen kan man känna muskelryckningar och att det pirrar i huden under elektroderna.

De här bilderna är exempel på hur plattorna kan vara placerade.

Smärtlindringen kan ske på två olika sätt:

1. Genom att man stimulerar beröringsnerver får man en pirrande känsla under plattorna. Impulser skickas från området för smärta vidare upp till hjärnan. Dessa impulser konkurrerar ut smärtimpulserna och hjärnan tar bara emot signalerna i beröringsnerven. På så sätt lindras smärtan.

Testa själv att massera ett område som gör ont eller att blåsa på det. Detta stimulerar beröringsnerven och utnyttjar de kroppsegna smärtlindringssystemen. Det kan dock bli arbetsamt att gnida och massera under en längre tid. Därför kan man med hjälp av TENS stimulera nerven. De signaler som kommer från de ytliga nerverna kan alltså hindra andra smärtsignaler från att nå fram till hjärnan.

Detta system utnyttjas vid högfrekvent TENS (HI-TENS), vilket är ca 100 ström­pulser/sekund. Man känner inte varje puls utan en behaglig, surrande, pirrande känsla.

2. Det andra sättet där TENS utnyttjar de egna systemen för smärtlind­ring kallas lågfrekvent TENS (LO-TENS). Detta kallas ibland även för akupunkturliknande TENS. Här kommer det endast 2 impulser/sekund. Dessa impulser stimulerar musklerna att arbeta. När muskler arbetar frisätts kroppsegna, morfinliknande ämnen som kallas endorfiner, och det är på detta sätt man får smärtlindring. Endorfiner är kroppens eget morfin och man får samma känsla som efter ett rejält träningspass.

Gate-control-teorin, smärtlindring ifrån ryggmärgen

Tänk dig att du tappar ett tungt föremål på tårna. Omedelbart kommer en blixtrande smärta men den går snabbt över. Efter en kort tid kommer istället en dov värk som tycks komma från hela foten.  Frågan är – vilken mekanism stängde av smärtan? Finns det en ”ventil”? Finns det en sådan borde man kunna stänga av all smärta. När den “goda” smärtan har utfört sin uppgift vill vi inte ha den andra smärtan – den kroniska värken.

I en mycket uppmärksammad artikel i tidningen Science, 1965, av forskarna R. Melzack och P. Wall kallar de denna “avstängningsventil” för en grind och placerar den i ryggmärgen. Den kallas för ”gate-control-teorin”. Kan man kontrollera grinden, kan man också kontrollera smärtan. Mekaniken för detta är att tillföra samma typ av nervsignaler som vid akut smärta. Dessa forskare visste också att redan de gamla egyptierna använde elektriska fiskar för samma effekt. TENS apparaten skickar elektriska impulser genom elektroder på huden på det smärtande området. Impulserna stimulerar de ytliga nerverna och får dem att skicka en konstant signal. Denna signal blockerar därmed andra smärtsignaler från området och förhindrar att de når hjärnan.

Avstängningsventil för smärtan.

När används TENS?

TENS kan användas både vid akuta och långvariga smärttillstånd. Det kan ibland räcka som smärtlindring eller så kan man kombinera med tabletter. Smärtan kan dämpas tillfälligt, men själva orsaken till besvären påverkas inte.

Hur länge och hur ofta behöver man använda TENS?

Det är väldigt individuellt hur länge en smärtlindring sitter i efter avslutad behandling. Ibland kommer smärtan tillbaka direkt när man stängt av apparaten och ibland varar smärtlindringen några timmar. Högfrekvent TENS kan användas under obegränsad tid – man kan inte överstimulera enligt tillverkaren.

Vid lågfrekvent TENS bör tiden för stimulering begränsas till 30-45 min per behandling, eftersom denna frekvens även stimulerar musklerna att dra ihop sig och därför kan ge träningsvärk… Hm, tänk på tv-shop. Där har vi magtrimmaren. Så nu vet vi hur den fungerar. Med lågfrekvent TENS får man ha lite mer tålamod eftersom det kan ta upp till 6-8 behandlingar innan optimal smärtlindring har uppnåtts.

TENS behandling

Det är viktigt med en individuell anpassning av TENS-behandlingen. För att få så bra effekt som möjligt rekommederas att man vänder sig till en sjukgymnast för att prova ut apparaten och elektroderna.
Det kan vara en fördel att ha en TENS apparat med möjlighet att ha två plattor på magen och två på ryggen. Jag brukar oftast ha mina plattor ovanför den värsta smärtan. Jag brukar ha svårt att få bort den molande smärtan i ryggslutet med tabletter och här är TENSen extra bra, för mig.

Fördelar/nackdelar

En sak jag tycker är bra är att jag slipper ta så mycket smärtstillande tabletter. Den är liten och behändig och lätt att bära med sig. De flesta tror att jag har en mobiltelefon i bältet..

Det är inte helt säkert att TENS kommer att vara något för dig. Jag har hört att resultaten är olika från person till person. Vissa kan också vara känsliga för klistret i plattorna som används för att fästa dom i huden.

Hur får jag tag i en TENS apparat?

Du kan få hjälp av en sjukgymnast på smärtmotagningar. Där kan du hyra en apparat. Ett annat alternativ är att köpa en själv genom butiker som säljer sjukvårdsartiklar eller på internet.

Sjukgymnasten kan hjälpa dig att prova ut en apparat och ge vägledning.

Jag hoppas att du har fått en bättre förståelse av TENS. Smärta ger mer smärta och försök därför att få den bästa smärtlindring du kan få. Var inte rädd att uppsöka en smärtläkare och gör allt du kan för att inte ha ont.
 
Skrivet av Karin Grundler 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.